60 Milyon TL Destekleme Sağlandı

60 Milyon TL Destekleme Sağlandı
Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sağlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi
Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sağlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi (Yüzde 50 Hibe) Projeleriyle ilimizde tarıma dayalı sanayinin ciddi anlamda geliştiğini söyledi.


Konu hakkında bir açıklama yapan Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Adil Alan  Adıyaman da Tarımsal projeler hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıllara oranla Adıyaman da tarımsal projelere verilen desteklemeler yüzde yüz artış gösterdi.


Konu hakkında bir açıklama yapan Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, ilimizde ÇKS'ye kayıtlı 28 bin çiftimizin bulunduğunu ve  2 milyon 410 bin dekar alanda üretimin yapıldığını belirtti. Müdür Alan şöyle konuştu;  İlimizde 87 bin büyükbaş, 294 bin küçükbaş hayvan varlığı ile önemli bir tarım potansiyeline sahiptir.


Mevcut tarım alanlarımızın yüzde 65'ini tarla bitkileri, yüzde 17'sini ise meyvecilik, yüzde 1,7'sini ise sebze alanları oluşturmaktadır. Önümüzdeki 10 yılda hedefimiz meyve alanlarını yüzde 30 seviyelerine çıkarmaktır.


İlimizde 2016 yılı sonu itibariyle toplam tarım arazilerimizin yüzde 19,1'i sulanıyorken, yapımı devam eden Çetintepe ve Koçali Barajlarının 2018 yılında bitmesi ile birlikte bu oran yüzde 36'ya, var olan diğer sulama projelerinin tamamlanmasıyla bu oran 1 milyon939 bin 469 dekar ile yüzde 80'e çıkacaktır. Sulanan alanların artmasıyla birlikte İlimizde yetiştirilen ürün çeşitliliği de hızla artacaktır."


Müdür Alan,  destekleme projelerinde yüzde yüzlük artışın sağlandığını belirterek şöyle devam etti; "Özellikle son yıllarda Bakanlığımızca sağlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi (Yüzde 50 Hibe) Projeleriyle ilimizde tarıma dayalı sanayinin ciddi anlamda geliştiğini görmekteyiz. Büyük bir hızla gelişen tarıma dayalı sanayiye KKYDP ile son 10 yılda 60 milyon TL hibe sağlanmışken, 2017 yılında kabul gören 89 yatırım projesine 60 milyon TL hibe ödemesi yapılacaktır. 2016 yılında ilimiz çiftçilerine toplamda 131 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır.


KKYDP ile beraber ilimizden yurtdışına kahve başta olmak üzere sertifikalı tohum, çeşitli baklagiller ihracatı yapılmaktadır.

 

Adıyaman Badem Diyarı Olacak


Adıyaman da Badem yetiştiriciliğinin yoğun bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen Müdür Alan; "İlimiz için "Adıyaman Badem Diyarı Olacak" sloganıyla başladığımız çalışmada bugün itibariyle 40 bin dekara varan badem alanı ile Türkiye'de 1. sırada yer alarak "Adıyaman Badem Diyarı Oldu" diyoruz. Yeni tesis edilen bahçelerimizin verim vermeleriyle birlikte üretimde de 1. sıraya yerleşeceğimize inanıyorum.


Ayrıca İlimiz 262 bin dekar antepfıstığı alanı ile hem alan hem de üretim olarak Gaziantep ve Şanlıurfa'dan sonra 3. sırada yer almaktadır. İlimiz Trabzon Hurması, Tütün, Mercimek, Sarımsak, Pamuk, Nar, Arpa ve Nohut ürünlerinde de listelerin ilk 10'unda yer almaktadır.


İlimizde son yıllarda hızla gelişen sertifikalı tohum üretiminde de ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Şöyle ki; Sertifikalı mercimek tohumunun yüzde 92,4'ü, nohut tohumunun yüzde 57,6'sı, arpa tohumunun yüzde 12'si, sertifikalı buğday tohumunun ise yüzde 2'si ilimizde üretilmektedir.


Türkiye'de sertifikalı tohumluk üretiminde; ilimiz mercimekte ve nohutta  1., arpa üretiminde 3., buğday ve pamukta ise 7. sıradadır."


Hayvancılık Ciddi Bir İvme Kazandı


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, ilimizde Büyükbaş ve küçük baş hayvancılık konusunda önemli mesafe kaydedildiğinin altını çizdi. Müdür Alan şöyle devam etti; "İlimiz bitkisel üretimin yanında hayvancılıkta da özellikle GAP Süt Sığırcılığı Projeleriyle beraber ciddi bir ivme kazanmıştır. Şu anda ilimizden günlük 70 ton süt civar illere satılmaktadır.


Bu yıl içerisinde ilimizde kurulacak Damızlık Düve Üretim Merkezi ile hem ilimizin hem de çevre illerin damızlık düve ihtiyaçları karşılanacaktır.


İlimizde kuruluş işlemleri tamamlanan Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Müdürlüğü ile kuruluş işlemleri bitmek üzere olan Tohumluk Test Merkezi Müdürlüğü ile ilimiz tarım teşkilatı ayrı bir güç kazanacaktır. Adıyaman bölgede meyveciliğin ve tohumculuğun merkezi haline gelecektir." şeklinde konuştu.

Yorum Yaz