ABD'li Çiftin Dağ Keçisi Öldürülmesine Tepkiler Sürüyor

ABD'li Çiftin Dağ Keçisi Öldürülmesine Tepkiler Sürüyor
ABD'li Emieblcek Harris, av turizmi için geldiği Adıyaman'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyi kazanarak öldürdüğü

ABD'li Emieblcek Harris, av turizmi için geldiği Adıyaman'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyi kazanarak öldürdüğü dağ keçisiyle paylaştığı fotoğraf tepkilere neden oldu.

 

4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında Adıyaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri 2 haftalık çalışmanın ardından dağ keçisi envanter çalışmasını yapılarak dağ keçisi sayısını belirlenmesiyle birlikte sayıları 3 bin olduğu belirlenen dağ keçileri envanter çalışmasıyla birlikte yaşı dolan 30 dağ keçisi için ihaleye çıkılma kararı alındı.

 

-ABD'Lİ ÇİFT 70 BİN LİRAYA İHALEYİ KAZANDI

 

2019-2020 av sezonunda 30 adet av kotası verilen avlanmada girilen ihalede ABD'den Adıyaman'a eşi Michael Shaun Harris ile birlikte avlanmak için gelen avcı Emieblcek Harris, 70 bin liraya kazandığı ihale sonrasında 2020-2021 av turizmi kapsamında Sincik Devlet Avlağında önce atış talimlerini yerine getirdi. 11 yaşında ve 130 santimetre boynuz uzunluğuna sahip keçiyi avlarken, eşi Michael Shaun Harris ise Akdağ Devlet avlağında 9 yaşındaki 118 santimetre boynuz uzunluğundaki keçiyi avladı. ABD'li çift, avladığı dağ keçisi ile birlikte fotoğraf çekerek sosyal medyadan paylaşması tepkilere neden oldu.

 

-YÜZDE 60'I KÖY HESABINA AKTARILIYOR

 

Dağ keçilerin av turizmi açısından Adıyaman avcıların en çok ilgi gösterdiği bölge olduğunu belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İsmail Kozan, "4915 Kara Avcıları Kanuna göre envanter çalışmaları sonucuna göre 8 yaş ve üzeri yaban keçilerinin vurdurulması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne teklifte bulunuyoruz. Verilen teklif sonrasında ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü onayıyla birlikte yıllık ortalama 20 ile 30 arasında değişen dağ keçisi vurma sayısına göre ihaleye çıkılıyor. Bu ihale sonucunda ise ihaleyi kazanan kişiler ilimize gelerek ekiplerimiz ve jandarma ekipleri gözetiminde avlanma yapılmaktadır. Girilen ihale sonrası ihale miktarına göre yüzde 60'ı avlanma yapılan bölgedeki köylerin tüzel kişi hesaplarına ihtiyaçların karşılanması üzerine aktarılıyor. Dağ keçilerinin biyolojik yaşına göre 8 yaş ve üzerindekiler avlanıyor."dedi.

 

-BUNLARIN ARTIK HEPSİNE DUR DEMEMİZ LAZIM

 

Dağ keçilerinin vurulmaması gerektiğini belirten Adıyaman Avcılar ve Balıkçılar Dernek Başkanı Mehmet Sitil, ise şunları söyledi:

 

"Dağ keçilerin yaşına göre 12, 13, 14 boynuzuna bakarlar boynuzu 5, 6, 7 basamağa kadar geldiği zaman o hayvanın vurulması lazım. Belli bir yaşından sonra o hayvan telef olur. Ormancılar bunları tutarlar ihaleye koyarlar ondan sonra ona göre yaşlıları vurulur. Bizim dağ keçileri vurulmaması gerek çoğalması gerekiyor. Genellikle Harun, Palanlı, Müsürkan, Rezip köylerinde muhtarlar koruyor. Güzel bir hayvandır bunun neslinin azalmasını istemiyoruz çoğalmasını istiyoruz. Biz bunu istemiyoruz şuan artık yavrulama zamanı bunların artık hepsine dur dememiz lazım."

 

-2019 YILINDA İSE 4'Ü YABANCI 1'İ YERLİ AVLANMA YAPTILDI

 

2018-2019 Av turizmi kapsamında ihaleye çıkılan yerli ve yabancı avcılar tarafından 9 yaşındaki 109 santim boynuz uzunluğu olan dağ keçisi avlandığı ihale sonucunda ise 4'ü yabancı 1'i yerli olmak üzere ihaleyi kazanan avcılar görevliler gözetiminde avlanma yaptığı yerli avcılardan Mustafa Şevketoğlu, boynuz uzunluğu ve boynuzda bulunan kesiklerden yaş sınırını doldurmuş olan 9 yaşındaki 109 santim boyun uzunluğu olan dağ keçisi avladığı öğrenildi.

Yorum Yaz