Adıyaman’da erik hasadı başladı

Adıyaman’da erik hasadı başladı

Adıyaman’da alternatif ürün yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak isteyen Ziraat Mühendisi Handan Yıldırım Kahta ilçesinde 3 yıl önce 100 dönümlük alanda kurduğu erik bahçesinde hasada başladı.

 

Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Tuğrul köyünde 100 dönümlük alan üzerinde kurduğu bahçede diktiği  5 türden 15 bin Japon eriği fidesinden ilk hasadını toplamaya başladı.

 

"Tam ürün alındığında 750 ton civarında ürün bekliyoruz"

 

Erik hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas, burada yaptığı açıklamasında, Kahta’nın Turul köyünde olduklarını belirterek, "Bu bahçemiz bir bayan meslektaşımız tarafında ailesinin badem bahçesinin olmasından rağmen kendi çabaları ile ailesini de ikna ederek burada 100 dönüm Japon eriği kurmuş durumda  bu tarlamızda beş çeşit erik var. Ayrıca da hepsinin de pazar değeri olan  çeşitler burada 15 bin adet ağacımız mevcut 3'ncü yılında yeni ürünlerini almaya başladı. Bir ağacımızdan 50 kilo verim bekleniyor."dedi.

 

Burada el de edilen meyvelerden büyük tüccarların alacakları ürünlerin olduğuna dikkati çeken Kıyas, şu ifadelere yer verdi:

 

"Tam bir ürün alımı olduğunda yaklaşık 750 ton civarında bir ürün bekliyoruz. Bu bahçe ile beraber bir sanayi sektörü de gelişecek belki bu tarlada bir soğuk hava deposu ihtiyacı olacak nakliyeciler ve çalışanları ile tarım işçileri artık dışarı gitmeyecek ve buralarda iş imkanı sağlanacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz."

 

"Aromalı ve lezzetli çok iyi ürünler elde ediyoruz"

 

Ziraat Mühendisi Handan Yıldırım ise, eğitimimi tamamladığım esnada erik bahçesini tesis ettiklerini söyledi.

 

100 dönüm arazi üzerine bir buçuk ile dört metre döküm sıklığında 15 bin ağaç diktiklerini ifade eden Yıldırım, "5 farklı Japon eriği bulunmakta haşatımız haziran sonunda başlıyor, eylüle kadar devam etmektedir.Çukurova’da ürün biterken bizim burada ürün başlıyor ve piyasaya ürün sürmeye başlıyoruz. Aroma ve lezzet konusuna çok iyi ürünler elde ediyoruz.Bunu da gece gündüz sıcaklık farkından elden ediyoruz.Ayrı zamanda doğru beslenme doğru bakımla da bu kalitemizi arttırmaktayız. Amacımız, ilk hasadımızı pazara tanıtmak."dedi.

Yorum Yaz