Adıyaman'da Nesli Tükenmekte Olan Fırat Kaplumbağası Bulundu

Adıyaman'da Nesli Tükenmekte Olan Fırat Kaplumbağası Bulundu

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde, balıkçılar tarafından nesli tükenme tehlikesi altında olan Fırat Kaplumbağası bulundu.

 

İlçeye bağlı Gölpınar köyünde balıkçılık yapan Yılmaz Toprak, ağlara kaplumbağa takıldığını görünce ve farklı bir tür olduğunu farketti, durumu Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız'a iletti.

 

Gölpınar köyüne gelen Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, yaptığı incelemede Trionychidae familyasından dibi çamurlu göl ve nehirlerde yaşayan ve yeryüzünde sadece Fırat ve Dicle nehirleri civarında nesli tükenmekte olan Fırat Kaplumbağası olduğu anlaşıldı.

 

"Baraj üremelerini engelliyor"

 

Fırat Kaplumbağası inceleyen Doç. Doktor Yıldız, şunları kaydetti:

 

Fırat Kaplumbağası diye nesli tehlike altında olan bir kaplumbağa türümüz var. Bu yeryüzünde sadece Dicle ve Fırat su havzalarında İran, Türkiye, Irak, Suriye bu Dicle ve Fırat'ın devam ettiği her yerde bulunuyor. Ama sadece Dicle ve Fırat su siteminde yaşayan bir hayvan barajların yapılması bu hayvanların neslini sürdürmesine engel olmaktadır. Bunun sebebi ise şu barajlar yapıldığı zaman su seviyesi yükselmekte su seviyesi yükselince normal eskinden kıyıda olan toprak yumuşak toprak su altında kalmakta ve hayvanlar üreyemeyecek duruma gelmekte neden? Bunlar çünkü yumurtalarına normalde Dicle ve Fırat'ın kıyısında bulunan kumun ve yumuşak toprakların içerisinde bırakıyorlar ama barajlar yapılınca bu bölgeler su altında kalıyor. Su altında kalınca üreme özelliklerini kaybediyorlar."

 

"Ağlara takılan kaplumbağalar boğulma tehlikesi yaşıyor"

 

Bu türler için olası bir diğer tehlikenin ise balıkçı ağları olduğuna dikkati çeken  Doç. Dr. Yıldız, "Balıkçılar biliyorsunuz akşamdan ağı atıyor belirli bir saat ağ kalıyor sonra topluyorlar balıklar ağa takılınca Fırat Kaplumbağası balıklarla beslendiğinden ağlara geliyor ve ağdaki balıkları yemeye çalışırken ağlara dolanıyor ve boğuluyor bunlar neticede akciğer solunumu yapan hayvanlar suyun üzerine 1 yada 2 saatte bir çıkmak zorundalar. Çıkamayınca boğulmalarına neden oluyor yada balıkları yediği için bazen bilinçsiz olan balıkçılar tarafından öldürülebiliyorlar ağlarından çıkartılıp öldürülebiliyorlar. Balıklarını yediklerinden dolayı ama çok şükür Adıyaman'da birçok bilinçli balıkçı var bazı arkadaşlar bulduklarında alıp kurtarıp tekrar doğal ortamlarına bırakıyorlar. Geçenlerde yine Samsat Gölpınar köyü bölgesinde balıkçı arkadaşımız bizi aradı gittik hayvanı görüntüledik resimledik daha sonra doğal ortamına birlikte saldık."şeklinde ifadde etti.

Yorum Yaz