Adıyaman Koçali Barajı Meclis Gündemine Taşındı

Adıyaman Koçali Barajı Meclis Gündemine Taşındı
CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle

CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle, Koçali Barajı’nın kamulaştırma, yeni yerleşim alanları, köyde yaşayanların görüşlerinin alınıp alınmadığı ve Koçali Barajı’nın bitiş tarihi ile ilgili detayları soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.

 

Milletvekili Tutdere, açıklamasında, Koçali Barajı'nın su havzası içerisinde kalan Bağlıca, Çatalağaç, Doğanlı ve Gökçay köylerinin yerlerinin değiştirileceğini belirterek, "Biz de öncelikle Koçali Barajı’ndaki gecikme, yeni süreçte yerleşim yeri seçiminin önemi, bu değişikliğin ortaya çıkardığı sosyo-ekonomik sorunlara dair Bakanlığın çözüm önerilerini ve ekolojik şartların dikkate alınıp alınmadığını sorduk. Koçali Barajı’nın bitişi, bölgemiz tarımı açısından çok önemli. Bu yüzden süreci yakından izliyoruz." dedi.

 

- "KOÇALİ BARAJI SÜRECİNİ YAKINDAN İZLİYORUZ"

 

Tutdere, ülkenin artan enerji ihtiyacının karşılanması ve sulanabilir arazi miktarının artırılabilmesi için, son yıllarda çok sayıda baraj projesinin tamamlandığını bir kısmının inşaatı ise devam ettiğini belirterek, baraj inşaatlarına bağlı olarak, baraj gölü altında kalan yerleşmelerin yerinin değiştirilmesinin söz konusu olduğunu ifade etti.

 

-"PLANLANAN BİTİŞ TARİHİ NEDİR?"

 

Tutdere, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesinde:

 

"Adıyaman topraklarını suyla buluşturacak ve Adıyamanlı çiftçilere nefes aldıracak projelerden birisi olan, fakat sona ermeyen Koçali Barajı’nın Bakanlığınız tarafından planlanan bitiş tarihi nedir? Yerleşim yerinin değiştirilmesinin demografik yapı, ekonomik faaliyetler ve kültürel özellikler üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla geliştirilmiş herhangi bir proje mevcut mudur? Coğrafi koşulların göz önünde bulundurulması aşamasında yapılacak planlama esasları nelerdir? Yeni yerleşim yeri için köylerde yaşayan vatandaşların görüş ve önerileri alınmış mıdır? Yapay barajın doğal su kaynaklarını yok etmesi ve çevresindeki ekolojik çeşitliliğe vereceği zararlar düşünülmüş müdür? Bu konuda herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?, Bölgedeki ÇED raporları esas alınmış mıdır? Koçali Barajı'nın yüklenicisi olan firmanın inşaatı bitirmeyi taahhüt ettiği tarih nedir?” sorularını yöneltti.

Yorum Yaz