Aile Hekimlerinden Sağlıkta Şiddete Kınama

Aile Hekimlerinden Sağlıkta Şiddete Kınama
Adıyaman 1 No'lu Aile Sağlığı Merkezi doktorları sağlıkta şiddet olayını kınadı. Doktorlar, etkin, caydırıcı, ertelemesiz uygulanabilir

Adıyaman 1 No'lu Aile Sağlığı Merkezi doktorları sağlıkta şiddet olayını kınadı. Doktorlar, etkin, caydırıcı, ertelemesiz uygulanabilir, sağlıkta şiddet yasası yasal düzenlemenin çıkartılmasını istiyor.

 

1 No’lu Aile Sağlığı Merkezi (ASM) hekimi Doktor Engin Çalgan, meslektaşlarıyla son aylarda artarak devam eden sağlıkta şiddet olaylarını kınamak için toplandıklarını ifade etti.

 

Çalgan,bu ay içinde ilk İstanbul ardından Samsun ve son olarak İzmir ilinde aile hekimlerine şiddeti aşan adeta planlı ve organize bir suça dönüştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

 

“Bu meslektaşımız ASM'ye gelmeyen hastanın kendi eşini göndererek ilaçlarını yazdırma talebiyle başlamış. Meslektaşımızın bu yönde SGK yazı ve emirlerini belirtmesine ve red cevabını vermesine rağmen akabinde ilacını yazdırmak için ASM'ye gelmeyen saldırgan, yanına 10 arkadaşını da alarak sopalarla gayet organize ve planlı bir şekilde meslektaşımızın görev yaptığı ASM'ye gelerek aile hekimi arkadaşımızı ve diğer mesai arkadaşlarını, o an için orada bulunan eşini ve  olayın üzerine gelen vatandaşlarımızı darp etmiştir. ASM'de sağlık hizmeti sunmak isteyen arkadaşlarımız  fiili bir şekilde şiddete maruz kalmıştır. Tek sevindirici tarafı ise can kaybının olmamasıdır.”

 

-“BİZLER NİÇİN ŞİDDETE MARUZ KALIYORUZ?”

 

Doktor Çalgan açıklamasına şöyle devam etti:

 

“Peki görev ve yetkileri tamamen kanun ve yetkilerle düzenlenmiş halkın sağlığını koruma bilinciyle çalışan bizler niçin şiddete maruz kalıyoruz.? Kısaca özetleyecek olursak sürücü olur belgesi almaya gelen kişide, uzman hekimin gereken bir tespit durumunda hastaneye sevk ettiği için, çalıştığı kurumlarda müdürleri tarafından idari izin verilmeyip sağlıklıyken isteyen kişileri red ettiğimiz için. Yine bir diğer neden de SGK yazıları nedeniyle hastanın kendisi olmadan reçete düzenlemediğimiz için. Bir diğer neden ise okula 5 dakika geç kalan öğrenciyi okula almayarak rapor talep eden öğretmenin ve sonucunda gereksiz bir şekilde çocuğa rapor talep eden velilere red cevabı verdiğimiz için.”

 

-“ŞİDDET YASASI, YASAL DÜZENLEMELER, BİR AN EVVEL ÇIKARTILMALIDIR”

 

Bir diğer neden ise devletin kendi çıkardığı ve bir türlü denetlemeye başlamadığı İş Güvenliği ve Sağlığı Kanununa aykırı rapor taleplerine red ettikleri için şiddete maruz kaldıklarını vurgulayan Çalgan, “Hiçbir zaman karşılığı olmayan ücretlerle çalışıyor olmamıza rağmen bazıları tarafından çok kazanılan meslek grupları arasında gösteriliyor. Bu kadar iş yüküyle yorulduğumuz bazen tükenmişlik yanşadığımız ruh sağlığımızın bozulduğu için bir diğer neden görevlerimiz olmadığı halde bazı kamu kuruluşlarca istersek yapabileceğimiz söylenerek vatandaşla karşı karşıya bırakıldığımız için maalesef saydığımız bir çok talep karşısında hergün sözlü ve fiili tacize uğramaktayız. Biz diyoruz ki, etkin, caydırıcı, ertelemesiz uygulanabilir, sağlıkta şiddet yasası yasal düzenlemeler biran evvel çıkartılmalıdır."

 

Yapılan açıklamanın ardından doktorlar görev yerlerine geçti.

Yorum Yaz