Alevi Kanaat Önderi Doğan’dan Hızır Orucu Açıklaması

Alevi Kanaat Önderi Doğan’dan Hızır Orucu Açıklaması
Adıyaman'da Alevi Kanaat Önderi Hasan Doğan, şubat ayında tutulan 'Hızır Orucu' hakkında açıklamada bulundu.

Adıyaman'da Alevi Kanaat Önderi Hasan Doğan, şubat ayında tutulan 'Hızır Orucu' hakkında açıklamada bulundu.

 

Doğan, yaptığı açıklamada, 10 Şubat'ın Hızır Orucu'nun ilk günü olduğunu ifade etti.

 

Hızır sözcüğünün Arapçada 'El hazır, Al Hızır' olarak geçtiğini belirten Doğan,"Cem evlerimizde, camilerimizde 7 gün içerisinde yapılacak, dönülecek semalar, kılınacak namazlar Allah katında kabul olmasını dilerim."dedi.

 

-"ALLAH TARAFINDAN GÖNDERİLEN MELEKEDİR"

 

Doğan, Hoca Hızır'ın herhangi bir soya dayanmayan ve kabri bulunmayan Allah tarafından gönderilen bir meleke olduğunu söyledi.

 

Hoca Hızır'ın, ölümsüz olduğunu vurgulayan Doğan,şunları ifade etti:

 

"Çünkü hiçbir yerde ne bir kabristanı vardır, ne hiçbir kütükte, hiçbir araştırmada ondan sonra olan bir ailesi vardır ve de ondan öncede bir ailesi bulunmamaktadır. Hoca Hızır karadadır, İlyas denizdedir. Her ikisi de ölümsüzdür, ikisi de Allah tarafından gönderilmiş birer melekedir. Hoca Hızır’ın farklı yanları şu dur. Bizim mübarek ramazan ayımızın 10 gün önce gelmesi ve mübarek muharrem ayımızın 10 gün önce gelmesi ama Hızır sürekli şubat ayının 10’unda başlayıp, şubat ayının 17’sinde bitmesidir. Bizim muharrem aylarında tuttuğumuz oruçlarda kısıtlı iftarlarımız vardır ve birde Yasin matemimiz vardır ama Hızır da böyle bir şey söz konusu değildir. Herkes istediğini yiyebilir, içebilir ancak ,içebilir dediğimiz zaman tabi ki de alkollü içeceklerin içilmemesi ve zevki sefaların farklı olması lazımdır. Bu muharremde de farklıdır.

 

Hoca Hızır’ı anlatmakla bitiremezsin, istediğin yerde darda kaldığın zaman  bakarsınız karşınıza her kılıkta çıkabilir. Kimi bakarsın ki dilenci gibi kapına gelir, kimi bakarsın bayan şeklinde gelir, kimi bakarsın erkek sıfatında gelir, bunu gören belki insanlarımız da vardır, belki şahit olan insanlarımız da vardır.Hızır, yani anlatacağımız çok çok şeyler vardır ki, darda, zorda, mazlumdadır."

 

-"ORUÇ TUTMAKLA CENNETE GİTME DİYE BİR KAİDE YOKTUR"

 

Oruç tutmanın sadece aç kalmakla olmayacağına değinen Doğan, "Yani ben midemi aç bırakmışım ama beynimdeki gözümdeki yaptığım hareketler, o an için yakışık almaz eğer insanlar gerçekten oruç tutuyorlarsa yani Allah nazlında ben niyetliyim diyorsa vücudun tamamı niyetli olması lazım, mazlumdan yana olması lazım yani bugün çoğu insanlarımız gerçekten açtır. O oruç tuttuğu an açlık ne kadar zordur, sefillik ne kadar zordur bunları düşünmesi lazım yok efendim  ben bugün oruç tuttum da cennetliğim diye bir kaide yoktur.

 

Aç kalmakla insan cennete gitmez, kaya mazlumu mağduru, perişanı o an o sıfata girip onlarla yaşamaktır. Oruç’un anlamı budur, oruç tutmakla cennete gitme diye bir kaide yoktur. Yine söylüyorum, bugün dünya coğrafyasının her tarafta kanlar akıyor, her tarafta insanlar ölüyor. Şehitler veriliyor inşallah Hızır Aleyh Selam yetişir, bu akan kanlar akıtılmaz birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde yaşarız."şeklinde konuştu. 

Yorum Yaz