Besni'de salça telaşı başladı

Besni'de salça telaşı başladı

Adıyaman'ın Besni ilçesinde kış hazırlıklarına başlayan kadınları biber salçası yapma telaşı sardı.

 

Salçalık biber mevsimine girilmesiyle birlikte Uzay Çatı Pazar yerinde fiyatların geçen yıl ile arasında pek fark olmadığını dile getiren pazar esnafı bu yıl tatlı biberin 3 lira acı biberin ise 3 buçuk liradan satıldığı ifade etti.

 

Bin 500 ton salçalık biberin gelmesi bekleniyor

 

Salçalık biber mevsiminin gelmesiyle birlikte biberlerini alan vatandaşlar bir yandan da sokaklarda toplanarak büyük bir özveriyle imece usulu gerçekleştirdikleri biber temizleme işine başladı. 

 

Bu işlem renkli görüntülere sahne olurken satıcılardan edinilen bilgilere göre bu sene sezon bitimine kadar Besni´ye bin 500 ton salçalık biberin gelmesi bekleniyor. Salçalık biber kilogram hesabı ile satışa sunuluyor. Salçalık biberin sezonunun başlamasıyla satışların iyi gittiğini söyleyen satıcılar, biberin kilogramının ise tatlı da 3 acıda ise 3 buçuk liradan satıldığını söyledi. 

 

Günlük ortalama 5 tır salçalık biberin geldiği Besni'de biber çekme tesislerinde biberin kilosu 85 ila 90 kuruş arasında çekilirken traktör ile mahalle aralarında çekilen biberin ise 20-30 TL arasında çekiliyor.

 

Damlarda tepsilere serilerek kurutuluyor 

 

Salçalık biber mevsimi başlayınca, bir an önce biberlerini alıp işlemlere başlamak için yoğun bir koşuşturma içerisine giren kadınlar, evlerin önlerinde toplanarak temizliyor.

 

Temizleme işi sona erdikten sonra biber çekme makineleri ezilen biberler kovalarla evlerin damlarında ya da balkonlara taşınıyor. Burada tepsilere serilerek kurutulmaya bırakılan salçalar tuz ilave ediliyor, yaklaşık 1 hafta sonra koyulaştıktan sonra kavanozlara doldurularak tüketime hazır hale getiriliyor.

 

"Biber temizleme işini yardımlaşarak yapıyoruz"

 

Salçalık biber yapımının Besni´nin kültürünü yansıttığını ifade eden Besnili kadınlar; "Biz Besni kadını olarak her yıl Besni´nin simgesi haline gelen salçalık biber temizleme işini yardımlaşarak ve sohbet içinde gerçekleştiriyoruz. Her mahallede herkes sıralı olarak biber alıyor ve komşular toplanarak biber alan kişiye yardım ediyoruz. Marketlerde, bakkallarda satılan biber salçalarını tercih etmiyoruz. Belki bir kaç gün yoruluyoruz ama gene de yaptığımız iş bu yorgunluğa değiyor."şeklinde ifade ettiler.

Yorum Yaz