Ekinci; Adıyaman Turist Sayısında Artış Yaşıyor

Ekinci; Adıyaman Turist Sayısında Artış Yaşıyor
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan terör olayları etkisi nedeniyle Adıyaman’a turist gelmezken bu yıl turist sayısında geçen yıla oranla 22 kat bir artışın olduğu öğrenildi.

Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Adıyaman tanıtımı konusunda ellerinden geleni yaptıklarını ve 320 taşınmaz kültür varlığını bir kitapta topladıkları ifade etti.


Kitap hakkında bilgi veren Ekinci, “ Adıyaman tanıtımından ziyade kaynak olabilecek bir eser hazırlandı. Adıyaman’da 320 üzerinde taşınmaz kültür varlığı var. Bu taşınmaz 320 kültür varlığının mevcut ne olduğu ile ilgili bu kültür varlıkları ile ilgili bugüne kadar yapılmış olan araştırmaların ne olduğunu içeren onun yerini belirten koordinatlarını belirten bir çalışma oldu. Yaklaşık 6 yıl süren bir çalışma oldu. Çalışma aslında çoktan hazırdı. Fakat bir finansman kaynak bulamadığımız için bastıramamıştık. En son GAP İdaresi Başkanımız 25 bin TL verdi. Adıyaman Belediye Başkanlığımız 30 bin TL verdi. Ve 55 bin TL ile bütçesini oluşturup baskıya girebildik. Şuanda Türkiye’deki bütün il halk kütüphanelerine bir tane gönderildi ve derlemeye alınarak kaynak kütüphanelere de gönderildi. Kalemi güçlü olan Türkiye’deki belli başlı yazarlara da gönderildi. Bir 50 yıl sonra böyle bir çalışma yapmak isteyen insanların başvuracağı bir kaynak kitap olarak ortaya çıktı. Kitap birkaç bölümden oluşuyor. Adıyaman geneli ile ilgili tarihsel süreç içinde hangi evrelerden geçildiği hangi tarihi topluluklara ev sahipliği yaptığı konusundaki araştırmayı Orta Doğu Teknik Üniversitesi yaptı. Adıyaman’ın bugün ki durumu ilçelerle ilgili tespitlerini ben hazırladım. 1987 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınan 2004 yılında fije tarafından Altın elma ödülü ile ödüllendirilen Nemrut Dağı gibi bir değerimiz var. Nemrut dağı gibi özel bir bölüm ayırdık. Netice de güzel bir eser çıktı. Bugüne kadar gelen tepkilerin çok olumlu olduğunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirim. Çünkü hakikaten bir çok yazara da bunlar verildi” dedi.


Adıyaman’ın konaklama tesisine ihtiyacı olduğunu ifade eden Ekinci, “Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık fakültesi öğretim üyelerine müze de çalışan mimar, sanat tarihçi, arkeolog arkadaşlarımıza teşekkür ederim.  Geçen yılın 2’nci 6 ayından itibaren turizmdeki kıpırdamanın olduğunu biz görebiliyoruz. Hissedebiliyorduk. Bu yıl bu kıpırdama çok daha hızlı bir şekilde yürüdü. Bizim geçen senenin rakamını ilk 6 ayda açtık. Beklentimiz bu yıl geçen sene oranla yüzde yüzlük bir artış. Gelen yerli ve yabancı turistleri değerlendirdiğimiz de yüzde 30 civarında yabancı turist var. Bunun sayısını artırmamız gerekiyor. Geçen yıla oranla bu yıl yabancı turist sayısındaki artış 22 kattan daha fazla bu da gelecekte yabancı turist sayısının yerli turist çok katlayacağı anlamına geliyor. İnşallah bu böyle devam eder. Bizim acilen turizm konusunda yatırıma ihtiyacımız var. Konaklama tesisine ihtiyacımız var. Şuanda ikinci 6 ayda otellerde doluluk oranlarını neredeyse yüzde yüz. Şuan da bir grup rezervasyon yapmaya kalksa otellerde yer bulamıyor. Bizim acilen turizm sezonunda yeni tesislere ihtiyacımız var” açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi        

Yorum Yaz