Etiketlere Yerli Ürün Logosu Zorunlu

Etiketlere Yerli Ürün Logosu Zorunlu
Türkiye'de üretilen malların etiketlerinde, Ticaret Bakanlığınca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanmak zorunlu olacak.

Ticaret Bakanlığının "Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Düzenlemeyle Türkiye'de üretilen malların etiketlerinde Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanma zorunluluğu getirildi. Etikette, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin de bulunması gerekecek.

 

Adıyaman Ticaret İl Müdürü Ömer Uslu, konuyla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

 

Türkiye’de yerli üretim yapan firmalar ürünlerin üzerinde bundan sonra tüketicinin rahatlıkla görebileceği büyüklükte logo kullanmak zorunda olduğunu belirten Uslu, “Yerel ve Ulusal basında Ticaret Bakanımız tarafından Türkiye’de üretilen ürünle, yabancı ülke de üretilen ürünlerin rahatlıkla tüketiciler tarafından ayrımının yapılabilmesi için yerli ürün logosu kullanma zorunluluğu getirildi. Türkiye’de üretilen yerli ürünler bundan sonra üretilirken tüketicinin rahatlıkla görebileceği büyüklükte logo kullanmak zorundalar. Son iki, üç haftadır. Ülkemizdeki bu döviz kurundaki dalgalanma bahane ederek. Gerek üreticiler, gerek stokçular tarafından gerekse bu toptancılar ve satıcılar tarafından ürünlere döviz kuru bahane edilerek aşırı fiyat artışı yapıldığı şikayetlere binaen ve bakanlığımız talimatları doğrultusunda sahada biz piyasa gözetim ve denetim ekiplerimize birlikte denetimlerimizi artırarak denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bu bağlamda ilimizde denetimlerimiz devam ediyor. Tespitlerimiz yapılıyor. Günlük tespitlerimizi bakanlığımıza bildiriyoruz. Türkiye’de serbest ekonomi piyasası uygulanmaktadır. Türkiye’de üretilen ve dışarıda ithal edilen ürünlerin kısıtlanması ile birlikte mevzuat düzenlemesi söz konusu değildir. Biz buradaki çalışmamız reyonlarda satılan ürünün yerlimi yabancımı bilerek satın alınmalı bunla ilgili bir farkındalık yaratılmalı. Ama tüketici tercihine karışmak gibi yerli ürün alacaksın yabancı ürün almayacaksın gibi zorlama söz konusu değildir. Bazı tüketicilerin ben reyona gidiyorum. Hangisi ithal hangisi yerli ürün olduğunu bilmediğimden dolayı ben bunu bilmek istiyorum tüketiciden gelen talep doğrultusunda bakanlığımız düzenleme yaptı” dedi.

 

Vatandaşların Alo 175 telefon hattına yapacağı ihbarlar doğrultusunda gerekeni yapacaklarını ifade eden uslu, “Biz Ticaret Adıyaman il müdürlüğü olarak bakanlığımız talimatı, direktifi doğrultusunda saha çalışmalarımız artarak devam edecektir. Adıyaman merkez de marketlerde alış veriş merkezlerinde kontrol haksız kazanç gibi kontroller yapılıyor ve yapılmaya devam edecektir. Vatandaşlarımız şikayetlerini e devlet üzerinden, cimer veya Adıyaman ticaret il müdürlüğüne gelerek veya alo 175 telefon hattına bildirmeleri doğrultusunda biz gerekeni yapacağız” diye konuştu.

 Haber Merkezi

Yorum Yaz