Adıyaman İGC Başkanı'ndan Adıyaman için deprem uyarısı

Adıyaman İGC Başkanı'ndan Adıyaman için deprem uyarısı

Adıyaman İnternet Gazetecileri Başkanı Mehmet Cihan Akbilek, Adıyaman ilinin yüksek deprem riski altında olduğuna dikkat çeken yazılı bir basın açıklaması yaptı.

 

Basın açıklamasında, Adıyaman ilinin 100 yıllık deprem geçmişine ve ilimizin deprem riskiyle ilgili yapılan bilimsel çalışmalarına bakıldığında, olası bir depremin çok da uzak olmadığının anlaşıldığını belirten İGC Başkanı Mehmet Cihan Akbilek, "Önemli olan, o gün gelmeden, o güne hazırlıklı olmaktır" dedi.

 

"Adıyaman Üniversitesi başta olmak üzere, alanında uzman bir çok bilim insanının çalışması göz önüne alındığında, Adıyaman ve bölgesinin deprem riski açısından kısa geçmişte ve tarihsel geçmiş dönemlerde ise bu bölgenin oldukça aktif bir bölge olduğunu görüyoruz. 

 

"1875 yıllarında Adıyaman bölgesinde 3 tane büyük deprem meydana geldiğini görüyoruz"

 

İlimiz ve yakın bölgeleri Doğu Anadolu fayı dediğimiz Türkiye'nin en aktif faylarından yakın bir bölgede konumlanmış bir durumda. 1875 yıllarında Adıyaman bölgesinde 3 tane büyük deprem meydana geldiğini görüyoruz. Tabi bu 3 deprem bölge için bir anahtar konumunda. Bu verileri Adıyaman Üniversitesi'nin daha önce yürütmüş olduğu ve İKA tarafından desteklenen proje kapsamında elde elde edilen verilerle değerlendirdiğimizde; Adıyaman bölgesinin teknolik olarak aktif bir zon içerisinde bulunduğunu ve bir deprem riski taşıdığını görüyoruz." dedi.

 

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ'NİN 100 YILLIK VERİLERİ DEĞERLENDİREN ÇALIŞMASI DİKKATE ALINMALIDIR


"Şu günlerde ülkemizde, Ege ve Marmara bölgesinde ve geçen haftaki 4.4 şiddetindeki Çelikhan merkezli deprem dahil; meydana gelen depremlerin hepsini bir arada değerlendirdiğimizde, ilimizin deprem açısından riskli bir bölgede konumlanmasından dolayı buna bağlı gelecekte yaşanabilecek depremlerin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek amacıyla bölgemizde eğitim çalışmaları ve bilimsel depreme yönelik çalışmaların desteklenmesi önem arz etmektedir. Yakın zamanda meydana gelmiş 5'ten büyük deprem var.

 

 

YAKIN ZAMANDA ADIYAMAN'DA DEPREM OLASILIĞI YÜZDE 90

 

Adıyaman'a özgü çalışmalar gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda 125 kilometre alan içerisinde 5'ten büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 90'ın üzerinde. Bu 6 yıl içerisinde dediğimiz 6 yıl sonrada olacak anlamına gelmiyor. Şimdi olabilir. Yarın olabilir. Yada 8 yıl sonrada olabilir. Bunlar geçmişteki 100 yıllık deprem verileri değerlendirilip onların istatistik sonucu ortaya çıkan veri."

Tüm bu bilimsel veriler ışığında Adıyaman ilinde, başta Adıyaman Valiliği olmak üzere; gerek resmi gerekse özel kurum ve kuruluşlarla birlikte tüm vatandaşların yüksek deprem riskine karşı önceden hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan başkan Akbilek; "Deprem için gerekli hazırlıklar yapılıp ön tedbirler alındığında olası bir felaketin getireceği tahribatın en aza düşürülmesinin mümkün olduğunu ve bunun için henüz geç kalınmadığını" Söyledi.