İnşaat Sektörü Türkiye ve Adıyaman'da Felç Oldu

İnşaat Sektörü Türkiye ve Adıyaman'da Felç Oldu
Müteahit Fatih Tepe, kredilerin yüksek olmasından dolayı hem Türkiye genelinde hem de Adıyaman'da inşaat sektörünün felç olduğunu savundu.

Müteahit Fatih Tepe, kredilerin yüksek olmasından dolayı hem Türkiye genelinde hem de Adıyaman'da inşaat sektörünün felç olduğunu savundu.

 

Müteahit Fatih Tepe, inşaat sektörünün son durumunu değerlendirdi.

 

"Şuan inşaat sektörü tamamıyla Türkiye genelinde ve Adıyaman'da felç olmuştur." diyen Tepe,"Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi kredi faizlerin yüksek olması. Vatandaş daha önce 50 bin lirası olana peşinat veriyordu, gidip üzerine 100 bin, 80 bin, 90 bin her neyse kredi çekiyordu ve bu şekilde bir evini alıyordu. Malzeme yükseldiği zaman inşaat fiyatları da yükseliyor, bu pek etki etmiyordu. Ama faizler yükselince insanlar bundan tamamen uzak durmaya başladı." dedi.

 

-"SIKINTIDAN KURTULMAMIZ İÇİN FAİZLERİN DÜŞMESİ LAZIM"

 

Hazırda yeni bir başvurunun, projenin, yeni bir  inşaat temelinin olmadığını vurgulayan Tepe şöyle devam etti:

 

 "Tamamıyla durmuş vaziyettedir ama bunun tek çözümü vardır. Eski kooperatif sistemine ya yeniden dönülecek, peşinat vererek, taksit ödeyerek bu şekilde inşaat sahibi olacak ya da insanlar bu kredi faizlerinin düşüşünü bekleyecek. Türkiye genelinde dedim. Adıyaman'da ayrıca bir özeliği var. Son çıkan imar yasasında yeni imara giren yerlerin belediyenin tutumundan dolayı, belediyenin yanlış imar politikasından dolayı  0.90 ile vermemiş. Arsa oturum izinlerini, işgal alanlarını ya da temel alanı diyelim bu da bir etken. Yanı arsaların fiyatı yüksek, bir de oturum izni az olduğu için tamamen durmuş vaziyette. Vergilerimizi ödeyemiyoruz, elaman çalıştıramıyoruz. Birazcık da belediye bu şekilde yardımcı olsaydı ya da yüzde 40, yüzde 30 eski bir miktar tabi işler olabilirdi. Birazcık daha canlılık olabilirdi ama hali hazırda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Durmuş bekliyoruz. Yani diyoruz belki yeni seçilecek olan belediye başkanı yeni bir imar ile ilgili bir çalışma yapar mı yapmaz mı? Onu da bilmiyoruz. Tamamıyla bir beklenti içerisindeyiz. Bildiğiniz gibi konut sektörü, inşaat sektörü tamamıyla Türkiye genelinde krizde. Adıyaman'da ise felçtedir. Piyasayı gezdiğiniz zaman kamu uygulaması yapın ve belediyeye gidin yeni başvurular yeni ruhsat başvurularında zaten belli oluyor. Yani bizim bir an önce bu sıkıntıdan kurtulmamız için kredilerin, faizlerin düşmesi lazım."

Yorum Yaz