İtfaiyeden Baca Yangını Uyarısı

İtfaiyeden Baca Yangını Uyarısı
Adıyaman'ın ilçesi Kahta'da, İtfaiye Müdürlüğü, çatı ve baca temizliğine dikkat çekerek, yangınlara karşı uyarıda bulundu.

Adıyaman'ın ilçesi Kahta'da, İtfaiye Müdürlüğü, çatı ve baca temizliğine dikkat çekerek, yangınlara karşı uyarıda bulundu.

 

Kâhta Belediye İtfaiye Müdürlüğü İtfaiye Amir Vekili Ahmet Yılanlı tarafından yapılan açıklamada, yaklaşan kış mevsimi şartları gereği, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlanması nedeniyle, vatandaşların baca temizliğine karşı daha hassas ve duyarlı olmaları gerektirdiğini bildirdi.

 

Yılanlı yaptığı açıklamada, her kış mevsimi alınan ihbarlarla yangın mahalline gidildiğinde baca tutuşması ile karşılaştıkları belirtilerek, şunlara yer verildi:

 

"Buda halkımızın bu konuya yeterince dikkat etmediğini göstermektedir. Baca temizliğini yaptırmayan binaların en kısa zamanda bacalarının temizliğini yaptırmaları, bu tür olayların önüne geçecektir. İl ve İlçemizde en çok yaşanan kış kazalarının başında ise odun-kömür sobalarından kaynaklı yangın olayları gelmektedir. Sobadan sızan gazlar ile zehirlenme vakaları maalesef geçmiş yıllarda yaşadığımız üzücü kazalar arasındadır. Özellikle soba kullanan vatandaşlarımızın bu tür kazaları yaşamaması için daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sobadan kaynaklanacak can kaybını önlemek için üç hususa dikkat edilmesi şarttır: kaliteli yakıt ve ona göre soba seçmek, sobayı üsten yakmak ve sobanın hava alıcı ve tahliye edici klape yerlerini tamamen kapatmamak bu konuda alacağımız en etkili önlemler olacaktır. Ayrıca soba borularının temizlenmesi herhangi bir kaçak olup olmadığına bakılması, bacaların ters bir rüzgâr anında kontrolü, sobada sağlıklı bir yanma için belli aralıklarla kontrol yapılması ve yatmadan önce sobaya kömür atılmaması atılmışsa bile kömürün tamamen yandığından emin olduktan sonra yatılması yangın ve zehirlenme riskini en aza indirecektir."

 

-"DOĞALGAZ YADA LPG KAÇAĞI ŞÜPHESİNDE, KİBRİT, ÇAKMAK KULLANMAYIN"

 

Doğalgaz veya LPG kullanımında da dikkat edilecek hususlara değinilen açıklamada, evlerde gaz kaçağından şüphelenildiği taktirde, kibrit, çakmak gibi tutuşturucuların kullanılmaması gerektiği belirtilerek, "Elektrik arkı ortaya çıkacağından hiçbir elektrikli alet ve elektrik anahtarını kesinlikle kullanmadan odayı, hava sirkülasyonu olacak şekilde havalandırın, havadan ağır olan LPG (Likit Petrol Gazı) odanın zeminine çökeceğinden bir süpürge ile süpürür gibi yaparak gazın dışarıya çıkmasını sağlayınız.

 

Özellikle ilçe merkezimizde bulunan cadde, sokak giriş ve çıkışlarına gelişi güzel park edilen araçların, Acil Durumlarda İtfaiye Arasözlerinin geçişlerini engelleyecek şekilde park yapılmaması vatandaşlarımızın mağduriyetlerini önlenecektir. Halkımızın can ve mal emniyeti açısından bu konulara azami dikkat göstereceği inancıyla saygılar sunarız.”denildi.

Yorum Yaz