Kınalı Eller Bakıra Can Verdi

Kınalı Eller Bakıra Can Verdi
Adıyaman'da Kınalı Eller Bakıra can verdi isimli proje sona erdi.
Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hibe programı kapsamında İpekyolu Kalkınma Ajansı koordinesinde Samsatlı bayanlara yönelik uygulanan "Kınalı Eller Bakıra Can Verdi" projesinin kapanış toplantısı yapıldı. 

 

İsias Otelde düzenlenen kapanış programına Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Vali Nurullah Naci Kalkancı, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, Samsat Kaymakamı Yusuf Yıldırım, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Can Erdoğan, ATSO Başkanı Mustafa Uslu ve Samsatlı bayan kursiyerler katıldı. 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak Adıyaman, Gaziantep ve Kilis illerinin kalkınması için çeşitli projeler ve eylem planları gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bugün kapanış programını yapacağımız proje olan "Kınalı Eller Bakıra Can Verdi" projesi de İKA olarak Adıyaman'ını Samsat ilçesinde hayata geçirdiğimiz projelerden bir tanesidir. İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak bu projeyi dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hibe programı kapsamında Samsat Kaymakamlığımızla birlikte yürütülen bir projedir. Projemizin amacı işgücü ihtiyacı dışında kalan kadınların önlerindeki engellerin kaldırılarak, konumlarının güçlendirilmesidir"dedi

 

Samsat Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı ise, "Bu projede arkadaşlarımla birlikte yer almaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen projeyi başarıyla devam ettiren ve bizlere hiçbir şekilde mağduriyet yaşatmayan Proje Koordinatörü Pınar Duman'a teşekkür ediyoruz. Bu proje ile kendi el becerilerimizi geliştirme fırsatı yakaladık. Bunun yanı sıra almış olduğumuz sosyal gelişim eğitimi ile kendimize olan güvenimiz ve bu işi sürdürebileceğimize olan inancımız bir kat daha arttı" şeklinde duygularını dile getirdi.

 

Ülkemizde kalkınma, ekonomik büyüme ve işsizlikle mücadele alanlarının en önemli bileşenlerinden birisinin kadın istihdamı olduğunu kaydeden Vali Nurullah Naci Kalkancı ise, "2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı'nda belirtildiği gibi, kadınların eğitim aracılığı ile iş hayatına ve sosyal hayata katılımlarının artırılması ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimini etkileyecek önemli faktörlerden birisidir. TUİK verilerine göre 2016 yılı kadınların istihdama katılma oranı ülkemizde %31, erkeklerin %65'dir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü - OECD ülkelerinin 2016 yılında kadın istihdamı oranı ise %59'dur. Üretken nüfusu istihdama yönlendirmek ve çalışma çağındaki işgücünü daha verimli kullanmak ülkemizin rekabet gücünü artıracak bir politikadır. Anadolu'da yaşamış ünlü filozof Eflatun'un da söylediği gibi, kadınlarını eğitmeyen toplum tek kolunu kullanmayan insana benzer.

Kadının güçlendirilmesi bağlamında son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Kadının işgücüne katılım ve karar alma süreçlerinde etkinliği artmış, Anayasaya kadına yönelik pozitif ayrımcılık ilkesi dahil edilmiş ve TBMM'de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmuştur. Uluslararası Çalışma Örgütü ? ILO ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliği ile Kadın İstihdamı Eylem Planı hazırlanarak 2016 yılında uygulamaya geçilmiştir. Plan kapsamında kadınlara mesleki beceriler kazandırılarak kadın istihdamının artırılması ve kadının işgücü piyasasına erişiminin önündeki engellerin kaldırılması iki ana hedeftir.

 

İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından Adıyaman'da yürütülen "Kınalı Eller Bakıra Can Verdi" projesinin Samsat'ta yaşayan kadınların mesleki becerilerini artırmak, iş gücüne katılımlarını sağlamak ve işgücü piyasasına erişimini kolaylaştırmak için örnek bir proje olduğunu ifade eden Vali Kalkancı "Avrupa Birliği finansal desteği ile gerçekleşen proje neticesinde geleneksel bakır işlemeciliği konusunda ilimizde önemli bir adım atılmış ve Samsat Kadın Girişimi Üretim ve İşleme Kooperatifi kurulmuştur. Ulusal fuarlar ve internet üzerinden yurdumuzun dört bir yanına Sames (antik çağdaki Samsat'ın adıdır) adına tescilli Samsat bakırları pazarlanmaktadır. Tamamı el emeği ve göz nuru bakır ürünlerin gelecek yıllarda yaygınlaşarak ilimiz turizmi ve tanıtımına katkı sunması beklenmektedir. Bu vesileyle, Samsat Kadın Kooperatifi üyelerine başarılar diler, projede emeği geçen tüm Ajans personeli ile etkinliğe katılımlarından dolayı başta Avrupa Birliği Bakan Yardımcımız Sayın Ali Şahin'e ve tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum" dedi. 

 

"Kınalı Eller Bakıra Can Verdi" projesinin kapanış programına katılmak üzere Adıyaman'a gelen Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin ise, Adıyaman'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek " Görevimiz gereği ülkemizin birçok şehrini ziyaret ediyoruz. Ancak,  Adıyaman bir huzur ve paylaşım şehridir. Bu kentimizdeki kardeşlik ve paylaşım ruhunun ilelebet devam etmesini diliyoruz. Adıyaman aynı zamanda çok şanslı bir şehrimiz. Sayın Valim uzun yıllar İstanbul gibi müstesna bir kentte görev ve hizmet yapan çok değerli bir devlet adamıdır. Sayın Valimiz gibi bir valimizin Adıyaman'da görev ve misyon üstlenmiş olması Adıyaman için bir şans olarak değerlendiriyorum. Biz bugün burada "Kınalı Eller Bakıra Can Verdi" projesinin kapanış programına katılmak üzere Adıyaman'dayız. Bu projeyi incelediğimde sıradan bir proje olmadığını hissettim. Projenin derinliğine inince baktım ki sadece bir meslek edindirme veya meslek kazandırma projesi olmayıp, kadınlarımızı ekonomiye kazandırmanın yanı sıra Bakır'a da ruh verme, bakır işlemeciliğini de yaşatma adına da bir projedir. Bu proje hem kültürel bir proje hem de meslek edindirmeye yönelik bir projedir. Bu proje sadece bunlarla sınırlı olmayıp, aynı zamanda bir marka projedir. Onun da ötesinde bu projenin başka bir özelliği ise kadınlarımızı bir çatı altında toplayarak bir örgütlenme projesidir. Proje kapsamında harika bir kooperatif kurulmuş. Bu anlamda Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı olarak gördüğüm müstesna projelerden biri olan "Kınalı Eller Bakıra Can Verdi "projesinin hayata geçirilmesi ve uygulanması noktasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum"dedi. 

 

Yapılan konuşmaların ardından AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Vali Nurullah Naci Kalkancı ve Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu tarafından kursiyerlere belgeleri verildi. 

 

Program, bakır işlemeciliği ile ilgili hazırlanan resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi.   

Yorum Yaz