Malkoç; Belediye Verdiği Sözü Yapmalı

Malkoç; Belediye Verdiği Sözü Yapmalı

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç Adıyaman’da 6 radyonun ortak yayında önemli açıklamalarda bulundu.

 

“Basın Stüdyosu” programında Yılmaz Çoban ve Burak Cansel’in sorularını yanıtlayan Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun faaliyetlerini anlattı.

 

Radyo Tek’in ev sahipliğinde Radyo Mert, Güney Radyo, ASR FM, Radyo Kral ve Radyo Life’de düzenlenen Basın Stüdyosunda önemli değerlendirmelerde bulunan Malkoç, Adıyaman’da 2 bin şikayet aldıklarını şikayetlerin çoğunun Adıyaman belediyesi ile ilgili olduğunu belirtti.

Başta eğitim olmak üzeri bir çok konuda şikayet aldıklarını belirten Malkoç, Adıyamanlıların ilgilerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Özellikle belediye ve benzeri bir çok kamu kurumunda bankamatik memuru diye adlandırılan kişilerin işe gitmeden maaşlarının alınması konusu ciddi bir konudur. Eğer bu konuyla ilgili şikayet olursa değerlendiririz ve gerekli yaptırımları yaparız. Bankamatik memurlarına göz yummakta ayrı bir suçtur.” dedi. 

 

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman)Şeref Malkoç, Kamu Başdenetçiliği Kurumu hakkında bilgi verip, merak edilen soruları yanıtlarken, "Bir bakıma vatandaşın devlete karşı avukatlığını yapıyoruz. Üstelik bu hizmet ücretiz. Kanundaki deyimle biz 74. Maddesinde yer alan anayasal bir kurumuz. Bu devleti yönetenler bu kuruma o kadar önem vermiş ki böyle bir kurum kurmuş. Vatandaşa verilen hizmetlerden memnun değilsen, bir sorunun varsa bu kuruma başvur diyor. Bizim diğer şikâyet birimlerinden farkımız, biz şikâyeti alıyoruz, inceliyoruz, müracaat eden ile sorun arasında çözüm arıyoruz. Hiçbiri olmazsa karara dönüştürüyoruz" şeklinde konuştu.

 

"TAVSİYE KARARLARIMIZA UYMAK ZORUNDALAR"

 

 

Malkoç, "Vatandaşın kamu hizmeti veren kurumlarla sıkıntısı olduğu zaman mahkemeye gidiyor. Bu şekilde mahkeme hizmeti uzayınca bunu mahkemeye müracaat etmeden çözmek için, halkla, vatandaşla bir ara bulucu olarak Ombudsmanlık ortaya çıktı. İlk Ombudsmanlık İsveç'te ortaya çıkmıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu vatandaş ile devlet arasındaki sorunları dostane çözen uzlaşma kurumudur. Bizim kurumumuz mahkemeden önce başvurulması gereken kurumdur. Üstelik bize başvurmak çok kolay. Vatandaş evinde ya da elektronik ortamdan başvurabiliyor, herhangi bir şart yok. Üstelik ücret almıyoruz. Hepsini kurum karşılıyor. Bize vatandaşın müracaatından itibaren en geç 6 ay içerisinde çözüyoruz. Vatandaşla devletin sorununu dostane çözüyoruz. Yargıya ulaşmada önemli olan üç unsuru biz karşılıyoruz. Bir bakıma vatandaşın devlete karşı avukatlığını yapıyoruz. Üstelik bu hizmet ücretiz. Kanundaki deyimle biz 74. Maddesinde yer alan anayasal bir kurumuz. Bu devleti yönetenler bu kuruma o kadar önem vermiş ki böyle bir kurum kurmuş. Vatandaşa verilen hizmetlerden memnun değilsen, bir sorunun varsa bu kuruma başvur diyor. Bizim diğer şikâyet birimlerinden farkımız, biz şikâyeti alıyoruz, inceliyoruz, müracaat eden ile sorun arasında çözüm arıyoruz. Hiçbiri olmazsa karara dönüştürüyoruz. Bu kurum anayasal bir kurum, özel kanunu var ve bütçesi ayrı. Üstelik Kamu Başdenetçisini TBMM Genel Kurulu seçiyor. Yani oldukça önemsenmiş kurum. Bu özellikler denetim yaptığımız için konuldu. Bir bakanlık ya da cumhurbaşkanlığı şikâyet edildi. Verdiğimiz karar idarenin hoşuna gitmemiş olabilir. Bütün dünyada idareyi denetliyorlar, idarenin hoşuna gitmeyince bu insan görevinden edilmesin denmiş. Onun için parlamento seçiyor bizi. Bunu nasıl olsa tavsiye kararı, uysakta olur uymasakta olur demesin yöneticiler diye anlatıyorum. Bu kadar emek, bu kadar anayasal kurum boşuna yapılmadı. Bizim tavsiye kararlarımıza yöneticilerin uyması kamu vicdanına uygunluk demektir. Biz halkın avukatlığını yapıyoruz ve idari açıdan denetliyoruz. Aynı zamanda idarecilere yol gösteriyoruz. İşler ve kamu hizmeti daha iyi olsun diye" ifadelerini kullandı.

 

 

"DEVLETİN BÜTÜN KURUMLARI VATANDAŞA HİZMET İÇİN VAR"

 

 

Şikayet süreci hakkında bilgi veren Şeref Malkoç, "İdareciler beraber çalıştığı personelin her hareketinden haberdar olmayabilir. Ya da o personelin vatandaşa nasıl davranıp, davranmadığını bilemeyebilir. Örneğin Adıyaman Belediyesi'nin onlarca çalışanı var. Hangi çalışanın vatandaşla muhatap olduğunu bilemeyebilir. Biz bunu nasıl öğrenebiliriz? Vatandaş belediyenin hizmetinden memnun değilse bize müracaat edecek. Herhangi bir ücret almıyoruz. Biz de belediyeyi ya da belediye başkanını arıyoruz. Şikâyeti dile getiriyoruz ve hatayı söylüyoruz, tavsiyeler veriyoruz. Vatandaşın şikâyetini düzeltmesini istiyoruz. Vatandaşa da sen herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığında bizi ara diyoruz. Bu kamu hizmetlerinin kalitesinin artmasını sağlıyor. İyi yönetim ilkeleri açısından da iyi oluyor. Vatandaş bu eksikliklerin giderildiğini görünce ne güzel kurumlarımız var diyor. Bu idarenin şeffaflığı açısından da çok önemli. Başka bir örnek olarak, bir belediye seçimde bir şey vaat etmiş. Seçim sonrasında vaat ettiklerini yapmıyor. Vatandaş hemen bize söylüyor ve biz devreye girip, bu olayı çözüyoruz. Devletin bütün kurumları vatandaşa hizmet için var. Bizim maaşımızı vergi ödeyen vatandaşlar veriyor. Haliyle bu kurumlar vatandaşa, güzel, adil ve eşit davranmalılar. Vatandaşa yardım etmeliler. Bu kurumların varlık sebebi zaten vatandaş. Vatandaşın herhangi bir müracaatında kesinlikle vatandaşa kötü muamele yapılmamalı. Vatandaş oyalanmamalı. Kamuda çalışanların önce vatandaşı insan yerine koymaları, muhatap olmaları ve vatandaşın eksiği varsa bunu tamamlaması çok önemli. Biz bunları yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşa iyi davranılmasını istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

" ADIYAMANLILAR HAKLARINI ARAMA KONUSUNDA ÇOK İYİLER"

 

"Vatandaşın şikâyetini inceliyoruz ve ret kararı verdiğimiz de oluyor” diyen Şeref Malkoç, "Çok güzel bir ülkemiz var. Böyle güzel bir ülkede önemli olan vatandaşa kaliteli hizmet vermek. Biz vatandaşa haksızlığıma uğradın, kamu hizmetini kötü mü aldın, bunun dedikodusunu yapma. Gel bize şikâyet et diyoruz. Bunu anayasa düzenlemiş. Biz bunun için varız. Dedikodu çözüm değil. Vatandaş sadece dilekçe yazacak, gerisini biz halledeceğiz. Vatandaşın aldığı hizmet en iyisi olacak. Biz bunun için mücadele ediyoruz. Biz vatandaşa hakkını ara diyoruz. İdarecilere de bulunduğun kurumu yönetirken vatandaşa adil, eşit ve güler yüzlü davran diyoruz. İdarecilerde hukuk kültürünü hatırlatırken, vatandaşında hakkını aramasını sağlıyoruz. Adıyamanlılar haklarını arama konusunda çok iyiler. Biz Adıyaman’dan kaliteli şikâyetler alıyoruz. Bunun için Adıyamanlılara teşekkür ediyorum. Belediye, kamu ve ilk müdürlüklerinden şikâyetler alıyoruz. Yöneticilere alınmayın diyoruz. Çünkü bu anayasal bir hak. Adıyaman’dan 2 bin adet şikâyet almışız. Bunlardan birinci sırada olan belediye ilgilidir. Eğitim gibi birçok konuda şikâyet var" açıklamasını yaptı.

Yorum Yaz