MICROCREDIT TOKEN 14 Ocak’ta Ön Satışa Çıkıyor

MICROCREDIT TOKEN 14 Ocak’ta Ön Satışa Çıkıyor

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus’un 2003 yılında başlatmış olduğu yoksullara yönelik mikrokredi finansman modelinde yeni dönem başlıyor.

 

 

TİSVA Kurucusu Prof. Dr. Aziz Akgül: "MicroCredit Token (MCT) ile hedefimiz Marsa gitmek değil, yoksulluğun olmadığı bir dünyaya ulaşmak!" Aziz Akgül: “MicroCredit Tokenin nihai amacı, Hepitalist bir dünyada finansal kaynaklara erişimi arttırarak yoksulluğu azaltmak ve dünyada mikro girişimciye yönelik mikro kredi projelerinde kullanılan tek token olmaktır.” Yoksullara yönelik finansman sağlamak maksadıyla, MicroCredit Tokenin 14 Ocak’ta ön satışa çıkaracağını duyurdu. 

 

Akgül, “Bugüne kadar 64 ilde 93 şubeyle 200 binden fazla yoksul kadına, 1 milyar 250 milyon liradan fazla mikro krediyi teminat ve kefalet olmadan verdiklerini” söyledi. Teminat ve kefalet sistemi olmadan tamamen güvene dayalı olarak yoksullara verilen mikro kredilerde, yukarıdaki PAR (Risk Altındaki Bakiye Tutarı) raporunda belirtildiği gibi yoksullara verilen mikro kredilerin tahsilat oranı %100’dür. Oysa ki, Türk bankacılık sisteminde temerrüde düşmüş kredilerin 2021 yılının ikinci çeyreğinde toplamı 2,2 milyar liradır. Etki Yatırımı Platformu "Etki yap" tarafından yapılan 2020 yılı Mikro kredi Sosyal Etki Analizine göre Türkiye Grameen Mikro finans Programı 1 TL karşılığında 4 TL etkiye sahiptir. Bu durumda 2020 yılında 36.799 mikro girişimciye 143.688.169 TL mikrokredi dağıtımı yapılarak 581.937.084 TL’lik bir değer oluşturulmuştur. Yoksulların işlerini kurmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak için finansal ve sosyal aracılık hizmeti sunduklarını anlatan Akgül, “Finansman eksikliğinden dolayı mikro kredi arayışındaki yoksulların ihtiyaçlarının tam olarak karşılanamadığını” ifade etti. Akgül, “Finansman sorunu karşısında küresel mikro finans sistemine ve sosyal girişimciliğe yeni bir ivme kazandırarak fon kaynağı oluşturmak için MicroCreditToken fikrini geliştirdiklerini” kaydetti. Akgül, “MicroCreditToken ile birlikte yoksullara mikro finans hizmetleri sunarken; merkeziyetçiliği, şeffaflığı ve güveni esas alan Blok zinciri teknolojisinin temel değerlerinden yararlanılmasını amaçlıyoruz." Akgül, “MicroCreditToken, dünya genelinde mikro krediye ihtiyaç duyan yaklaşık 1,5 milyar yoksula finansal sermaye desteği sağlamayı amaçlıyor. Böylece dünya genelinde yoksulluğun, sosyal girişimcilik ve mikrofinans vasıtasıyla ortadan kaldırılmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

 

Eylül 2015'te yapılan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesinde, aralarında Türkiye'nin de olduğu 193 ülkenin imzasıyla 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin kabul edildiğini hatırlatan Akgül, şunları söyledi: “Her boyutuyla yoksulluğun ortadan kaldırılması, sürdürülebilir kalkınma için vazgeçilmez bir gereklilik olarak kabul edilmiş ve yayınlanan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içinde birinci hedef olarak; 'her çeşit yoksulluğu, nerede olursa olsun sona erdirmek' olarak belirlenmiştir. İşsizliğin ve yoksulluğun azaltılması için mikro tedbirlerin alınması için, küçük bir sermaye olan mikro kredi stratejisi vasıtasıyla Hepitalist dünyada eşitliği, adaleti ve finansal kaynaklara ulaşım mümkün hale gelecektir.” 

 

 

MicroCreditToken (MCT) Nedir? 

 

 

MicroCreditToken, 2030 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, dünyada yoksulluğu azaltmak amacıyla sosyal yatırımcıları ve finansal kaynaklara erişim sıkıntısı yaşayan bireyleri bir araya getirmeyi amaçlayan merkeziyetiz bir platformdur. MicroCreditToken Neden Üretildi? Dünyada sosyal ve ekonomik kalkınmaya adanmış bir program olan yoksullara yönelik mikro kredi uygulamasına fon sağlamak maksadıyla MicroCreditToken üretilmiştir. 

MicroCreditToken’in Vizyonu Nedir? 

Yoksulların, ekonomik refahlarının finansal hizmetler yoluyla iyileştirmesi için dünyadaki iyilik hareketini tetiklemek ve dünyanın her yerinde uygulanan mikrokredi projelerinde kullanılan tek token olmaktır. 

 

 

MicroCreditToken’in İlham Kaynağı Nedir? 

MicroCreditToken, yoksulluğun azaltılması için en etkili finansal araç olarak Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus’un dünyaya öğrettiği Grameen Mikrofinans Modelinin kanıtlanmış başarısından ilham alınarak ortaya çıkmıştır. MicroCreditToken (MCT) Kaç Adet Üretildi, 2022 Yılındaki Arzı Ne Kadardır? Toplam 2 milyar adet MicroCreditTokendan, 2022 yılında 300 milyon adet arz edilecektir. MicroCreditToken Ön Satışı Hangi Platformda Gerçekleştirilecek? MicroCreditToken, www.microcredittoken.com platformunda 14 Ocak 2021 tarihinde ön satışa sunulacaktır. Ön satıştan faydalanmak için web sitesini ziyaret ederek satış öncesi kayıt yaptırılabilir.

Yorum Yaz