Okyanus Eğitim Kurumundan Örnek Davranış

Okyanus Eğitim Kurumundan Örnek Davranış

 

Adıyaman Merkezde Faaliyette Bulunan Büyük Okyanus Eğitim Kurumu Kurucu Müdürü Kenan TOHUMCU; Öğrencilerin sınavlarına ve derslerine takviye olası amacı ile 30 gün boyunca kurum olarak ücretsiz eğitim vereceğiz.

Eğitimci Kenan Tohumcu yaptığı açıklamada; Pandeminin etkilediği en önemli alanlardan biri tüm dünyada eğitim öğretim olmuştur. Ülkemizde de eğitim öğretim bu noktada zaman zaman aksamış özellikle yüz yüze eğitim uzun bir süre yapılamamıştır. 

 

Ülkemiz bu duruma en hızlı ve en etkin çözümler üreterek daha önce kurulmuş olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemini TRT işbirliği ile devreye koyarak dünyada uzaktan eğitimde bir ilki gerçekleştirerek dünyaya örnek olmuştur. Yaklaşık 15 milyon öğrenci halihazırda bu sistemden faydalanmaktadır. Türkiye uzaktan eğitim noktasında dünyanın birçok ülkesine örnek olmaktadır. Her sistemin aksaklıkları olduğu gibi tabi ki uzaktan eğitimin de birtakım sıkıntıları vardır. Örneğin evinde interneti, bilgisayarı,  akıllı telefonu olmayan aileler online eğitim öğretimden maalesef faydalanamamaktadır veya evinde birden fazla öğrencisi olan aileler tüm çocuklarına aynı anda eğitim öğretim materyali ve ortamı sağlayamamaktadır bu çocuklar bu noktada uzaktan eğitimden sağlıklı bir şekilde yararlanamamaktadır. Bu duruma çözüm olarak ihtiyaç sahipleri ailelere tablet dağıtımı yapılmakta ve internet ağ paylaşımı yapan gezici araçlarla süreç desteklenmektedir.

 

Pandemi döneminde insanoğlu birçok şeyin hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunun farkına vardı. Özellikle sosyal kültürel etkinliklerin yüz yüze eğitimin ne kadar önemli olduğu bir öğretmenin öğrencisinin gözlerinin içine bakarak yaptığı eğitimin ne kadar etkili ve kıymetli olduğunu herkes anlamış oldu.Tabi ki her şeyden önemli olan toplum sağlığıdır her şeyin telafisi vardır lakin sağlığın telafisi yoktur. Bu minvalde bazı tedbirler alınarak bu süreç yöneltilmektedir. Salgında bugün itibariyle bir yılı doldurmuş bulunmaktayız. Ülkemiz bu süreçte yaşlılarımız başta olmak üzere her öğrencimizin sağlığı için maksimum düzeyde tedbir almıştır. Salgın ortaya çıkar çıkmaz aşı çalışmalarına başlayarak çeşitli aşılar üretmeye başlamış milli aşı için sona gelinmiştir.
Okulda yapılan eğitime ara verilmesi başlangıçta eğitimcileri ve eğitim paydaşlarını endişeye düşürmüş ve yeni oluşan duruma uyum sürecinde bazı sorunlar yaşanmıştır. Yaşanan bu sorunların başlıca sebebi daha önce benzer bir süreç yaşanmamış olması ve tecrübe edilmemesinden kaynaklanmış olabilir. Salgın döneminde eğitimde yaşanan sorunların bilimsel yöntemlerle belirlenmesi bu tecrübe eksikliğini giderecek ve olası bir durum için yine birçok afette olduğu gibi hazırlıklı olunmasını sağlayacaktır. Örneğin, okulların salgın gerekçesi ile kapatılması sonucu uygulanan dijital öğrenme öğrencilerin öz düzenleme becerilerine sahip olmalarını gerektirir ve dürüstlük, iş ahlakı, çalışkanlık ve azim gibi kişisel özelliklerin desteklenmesi ile öz düzenleme becerisi kazandırılabilir.
Okullar eğitim öğretim sürecinde sadece bilgi edinme misyonunu yerine getirmekle kalmaz aynı zamanda öğrencilerin sosyalleşme ihtiyacını da karışılar. Evde her ne kadar sanal bir öğrenme ortamı oluşsa da öğrenciler arkadaşlarıyla ilgi alanlarını, düşüncelerini, umutlarını ve duygularını paylaşacakları fiziksel bir mekândan mahrum kalmaktadır. Okul, çocukların özgüven, dostluk, empati, katılım, saygı, minnet, merhamet ve sorumluluk gibi sosyal yeterlilikleri öğrenip geliştirebilecekleri yapılandırılmış bir ortam sağlar.  Bu noktada okulların kapatılması ve bu durumun öğrenciler üzerindeki psikolojik etkisi önemli bir konudur.  Covid-19 salgın döneminde eğitimde yaşanan olumsuzluklar arasında sayılabilecek durumlar değerlendirildiğinde, önde gelen sorunların başında öğrenme ve motivasyon kaybı olduğu görülmektedir.
Biz eğitimciler ülkemizin aydınlık geleceğinin mimarı olacak öğrencilerimizin eğitim noktasında eksikliklerini tamamlamak için var gücümüzle çalışmalı sürece katkı sunmalıyız. Bu bizim eğitim neferleri olarak vicdani sorumluluğumuzdur. Her öğrenci bir gelecek demektir. Toplum birey odaklı gelişir, bizler bireyleri iyi eğitirsek toplum olarak gelişmiş oluruz.
Bu minvalde pandeminin eğitimde açtığı yaralara bir nebze olsun ilaç olmak için Okyanus Eğitim Kurumu Kurucu olarak seyreltilmiş sınıflarda maske mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek taşın altına elimizi koyup sınavlar öncesi 15 Mart ile 15 Nisan arası bir ay “ücretsiz telafi dersleri” yapma kararı almış bulunmaktayız. dedi

Yorum Yaz