Son Kalay Ustası Teknolojiye Direniyor

Son Kalay Ustası Teknolojiye Direniyor
Adıyaman’ın Besni ilçesinde, 60 yıllık son bakır kalay ustası Mehmet Talan (67), mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu, ilgisizliğin devam etmesi halinde

Adıyaman’ın Besni ilçesinde, 60 yıllık son bakır kalay ustası Mehmet Talan (67), mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu, ilgisizliğin devam etmesi halinde mesleğin unutulacağını söyledi.

 

Besni kapalı pazarda 60 yıldır kalaycılık mesleği yapan, evli 7 çocuk babası Mehmet Talan, daha önceki yıllarda çok sayıda kalaycının olduğunu fakat şimdilerde ise 1 veya 2 dükkan kaldığını ifade ederek, bakırda C vitamini bulunduğunu fakat insanların sağlıklarının kıymetini bilmediğini belirtti.

 

67 yaşındaki bakır ve kalay ustası Mehmet Talan, şunları dile getirdi:

 

“60 senedir bu işi yapıyorum. Önceleri çok kıymetli bir meslekti. Şimdi ise işte bulamıyoruz, işte kalmadı. Kalay insan sağlığına çok faydalı. Şimdi bakır çok pahalı olduğundan insanlar satın alamıyor. Önceleri bakır alıp satıyorduk, şimdi hazır alıp hazır satıyoruz. Bakır insan sağlığına çok faydalı ve her konuda çok sağlıklı. Bakırda C vitamini var. İnsanların sağlığına çok faydalı.  Önceleri millete sıra vererek iş yapıyorduk, fakat şimdilerde iş bulamıyoruz. İnsanlar sağlığına bakmıyor, ya bakır ya cam sağlığa çok faydalı. Önceleri okul yoktu meslek vardı. Meslekler çok kıymetliydi, hele bizim meslek bakırcılık çok çok kıymetliydi. Okul yoktu ve bende okul yüzü görmedim. Önceleri bir tane ilkokul vardı ona da babam göndermedi."

Yorum Yaz