Tıp Fakültesinde Mezuniyet Coşkusu

Tıp Fakültesinde Mezuniyet Coşkusu
Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesinde Mezuniyet Coşkusu

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen ve büyük coşkuya sahne olan mezuniyet töreninde, 48 öğrenci 6 yıllık eğitimin sonunda diplomalarını alarak hekimlik görevine ilk adımı attılar.

 

Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen törene; Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Belediye Başkan Vekili Şerif Ayaz, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Yener, İdare Mahkemesi Başkanı Halil Onur, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ile eşi Raife Aysun Turgut, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Mücahit Alkıran, İl Emniyet Müdürü Metin Alper ile eşi Kezban Alper, Adıyaman Eğitim-Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Doğan, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Öz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Doğanoğlu, İl Müftüsü Mehmet Taşçı, Adıyaman Üniversitesi Genel Sekreteri Esin Karayılan, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Sayad Kocahan, Doç. Dr. İbrahim Hakan Bucak, Doç. Dr. Cumhur Kırılmış, üniversite akademik ve idari çalışanları, veliler ve öğrenciler katıldılar. 

 

Düzenlenen törende hekimlik andı içerek eğitim hayatının sonunda hekimlik mesleğine ilk adımlarını atan öğrenciler, emeklerinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşadılar.

 

Törende Konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aydın, mezun olan öğrencilere Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesinde bilimsel temel ilkelerin ışığında; uygun fiziksel koşullarla iyi bir teknolojik alt yapı ve kaliteli bir eğitim programının desteğiyle güçlü bir akademik kadro tarafından eğitim verildiğini hatırlatarak, “Bugün sizlere vereceğimiz diploma, mesleğinizi yapabilmek için gerekli bilgi, beceri ve davranışı kazandığınızın belgesidir. Saygın ve onurlu mesleğinizi layıkıyla yapacağınıza inanıyor ve size güveniyoruz.” dedi.

 

Fakülte Birincisi Bozkurt: “Prof. Dr. Mehmet Turgut İle Birlikte Adıyaman Üniversitesi Gerçek Bir Eğitim Yuvası Haline Gelecek”

 

Fakülte birincisi İbrahim Asım Bozkurt, yaptığı konuşmada üzerinde büyük emekleri olan ailesi ve hocalarına teşekkür ederken, Adıyaman Üniversitesinin, Rektör Prof. Dr. Mehmet Turgut ile birlikte yepyeni bir vizyona girerek önemli atılımlar gerçekleştireceğine inandığını söyledi.

 

Bozkurt: “Tıp eğitimi zorlu ve çetrefilli yola haiz. Biz eğitimi bitirdik diye sevinmiyoruz. Çünkü tıp eğitimi sonu olan bir yol değildir. Bilakis bu yol devam etmez ise hayat anlamını yitirir.  Şunu özellikle belirtmek isterim ki bu konuşmayı hazırladığım dönemde rektörlük görevi henüz kendisine tevdi edilmemiş olan yeni Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Turgut hocamızın görevine başlamasıyla birlikte üniversitemizin gerçek bir eğitim yuvası haline geleceğinden en ufak bir endişemiz yok. Son zamanlarda hekimlerin robotikleştiğini, mekanikleştiğini, sadece parayı düşündüğünü savunan bir görüş mevcut. Aslında bakılırsa bu düşünce uzun süredir mevcut. Ama ben tüm hekimlerin böyle düşünebileceğine inanmıyorum. Bu düşüncede olanlar eğitimin zorluklarını bilmeyen, tıp eğitimi alan bir öğrencinin çektiklerini görmeyenlerdir. Bu pencereden bakmayanlardır. Son olarak tüm arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Hepiniz tertemiz yürekler taşıyorsunuz. Siz dünün çocuklarısınız. Bugünün çocuklarının yarına umudu, mutluluğu olacaksınız. Hepinizin yolu açık, bahtı ak olsun.” dedi.

 

Rektör Turgut: “Bugün Hasat Günüdür”

 

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ise, Adıyaman Üniversitesi olarak 48 yeni hekimi ülkemiz ve insanımızın hizmetine sunmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 

 

“Bugün hasat günüdür” diyen Rektör Turgut konuşmasına şöyle devam etti: “Burada üniversitemizin gözbebeği olan Tıp Fakültesinin ilimizdeki ilk mezunlarının yuvadan uçma zamanı geldiği için toplandık. Bugün büyük gün, hasat günü… Aslında bendeniz tüm konuşmalarımı irticalen yaparım, ancak bugün duygu yüklüyüm. Şimdiye kadar kaçıncı mezuniyet törenine katıldım bilmiyorum, bugünkü mezuniyet benim için çok farklı ve çok önemli, çünkü beni 32 yıl önceki mezuniyetime götüren bir gündeyim. Şairin dediği gibi, “Bütün bunlar ben yaşarken oldu / Bunu bilsin insanlar.” Üniversite sınavlarının 5 ilde yapıldığı ve tercih zamanı sadece 22 üniversiteyi tercih edebileceğimiz zamanlardan geliyoruz. Hamd olsun, bugün tam olarak 211 üniversitemiz var. Tabii hepsinde Tıp Fakültesi yok, bu anlamda Adıyaman şehri ve Üniversitesi Tıp Fakültesine sahip şanslı illerimizden biri. Tüm fakültelerimizle olduğu gibi Tıp Fakültemizle de, hocalarımızla da, öğrencilerimizle de ve şüphesiz öğrencilerimizin aileleriyle de gurur duyuyoruz. 

 

Değerli Adıyamanlı hemşehrilerim, ilk sözüm sizlere… Şehrimizden ilk Tıp Fakültesi öğrencilerimizi mezun ederken, gittikleri her yerde sizin gösterdiğiniz konukseverliği, insanlığı anlatacak 48 gönüllü elçimiz var artık. Adıyaman’ımızın konukseverliğini, insanlığını tüm öğrencilerimize sunduğunuz için, sizlere can-ı yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.

 

-“YETİŞTİRİLEN HER ÖĞRENCİ HOCASININ SADAKA-İ CARİYESİDİR”

 

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan öğretim üyelerine seslenen Turgut,” Yetiştirdiğiniz öğrenciler sizin sadaka-i cariyenizdir, sizler öldükten sonra da onların yaptığı her iyilik, aldıkları her dua sizlerin sevap hanenize yazılacaktır.” dedi.

 

Turgut: “Saygıdeğer hocalarım, çok yoruldunuz biliyorum, ama artık amel defterinizde sevabı kesilmeyecek bir ameliniz oldu. Sizler de öğrencilerimize haklarınızı helal ediniz. Bu öğrencilerimiz adına sizden ricamdır, yoksa onlar da biliyorlar ki hocalarının haklarını ödeyemezler.” diye konuştu.

 

-“ANNE VE BABALARIN HAKLARI ÖDENMEZ” 

 

Konuşmasında velilere de bir mesaj vermeyi ihmal etmeyen Turgut, annelik ve babalığın kutsallığına değinirken duygu dolu anlar yaşadı, salondaki misafirlerin yoğun alkışlarıyla konuşmasına devam eden Rektör Turgut, anne ve babanın haklarını ödemenin mümkün olmadığının altını çizdi.

 

Turgut: “Anneler, babalar sözün burasında boğazım düğümleniyor, çünkü rahmetli annem ve babam aklıma geliyor, yaptığınız fedakârlıklar, inanın beni getirip sözün bittiği yere bırakıyor. Bugün öğrencilerim tarafından zaten bilinen ve örnek alındığına da inandığım hayatımdan bahsetmeyeceğim. Çünkü, bugün zorluklarla geçen hayatımı anlatma günü değil, öğrencilerimizin başarısını konuşma günüdür. Öğrencilerim adına ben, sizlerin teker teker ellerinizden öpüyorum ve en derin saygılarımı sunuyorum. Bilesiniz ki hocaları ve ağabeyleri Mehmet Turgut’un kapısı hem öğrencilerime hem de siz değerli ailelere açıktır. Sizler de, bizlere ve çocuklarınıza bugün haklarınızı helal edin, gururlanın, şükredin, Allah size herkese nasip olmayacak bir evlat vermiştir, çünkü onlar Allah’ın Şafi isminin elçileri olarak ömürlerini sürdürecek ve tüm insanlığa hizmet edeceklerdir.” şeklinde konuştu.

 

-“İNSANLIK SİZ HEKİMLERDEN ÇOK ŞEY BEKLİYOR” 

 

Mezun öğrencilere de seslenen Rektör Turgut, insanlığın hekimlerden çok şey beklediğine vurgu yaptı.

 

Turgut: “Sizler bu ülkenin göz bebeğisiniz, devletimiz size çok ciddi yatırımlar yaptı, çok değerli hocalar gönderdi, çok güzel ve donanımlı bir fakültede okudunuz, yine çok donanımlı bir hastanede staj yaptınız. Bu imkânları bizlere sunan devlet büyüklerimize de bu vesileyle ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Bu ülke, bu ümmet, bu Halil İbrahim’in coğrafyası, tüm dünya, tüm insanlık, bilesiniz ki sizden çok şey bekliyor. Şairin dediği gibi, “Kim var diye sorulduğunda sağınıza ve solunuza bakmadan ben varım diyebilmelisiniz.” Bu tekerleğin tümsekte kalmayacağını dosta düşmana göstereceğinizden benim şüphem yok, sizler bu ülkenin yükselen baharlarısınız, bizim külümüzden yapılan hisarlarsınız, aldığınız her dua, iyileştirdiğiniz her hasta bizim zaferimiz olacaktır İnşallah. Bir Endülüs şairine, “Ayrılık ölümün kardeşidir.” diyorlar. Şair, “Hayır, ölüm ayrılığın kardeşidir.” diye cevap veriyor. Her ayrılık zor, ancak hocanın öğrencisinden ayrılması daha da zordur. Aşıkın, maşukundan ayrılması gibidir. Zaten bizi bu mesleğe sevk eden bu yollara sürükleyende bu aşktır. Allah sabrını verir diyorum, sizi Allah’a ve ailelerinize emanet ediyorum. Kapımız sizlere hiç kapanmayacak, biz artık sizinle dost olduk, emanetçisi olduğumuz bu yerlerde bir gün sizleri görmek en büyük dileğimdir. Yapacağınız şeyi iki kere düşünün bir kere yapın. Gözlerinizden öpüyorum. Yolunuz açık olsun, bahtınız açık olsun, sağlıkla kalın. Allah vekiliniz olsun, çünkü, O, ne güzel vekildir.” dedi.

 

Vali Pekmez: “Her Hastaya Kendi Anne Babanız Gibi Davranın”

 

Törende konuşan Adıyaman Valisi Aykut Pekmez ise, sağlık konusunda ülkemizin Avrupa standartlarını yakaladığını belirterek, mezun öğrencilere tavsiyelerde bulundu.


Hekimlerin her hastaya kendi anne babası veya kendi yakını gibi davranması gerektiğine vurgu yapan Pekmez: “Öncelikle bu zor fakülteyi bitiren arkadaşlarımı kutluyorum. Ben meslek ayırımı yapmayı tercih etmem, ancak konu sağlık olunca işler değişiyor. Tüm meslekler insan hayatına katkı sağlarken, tıp yaratılmışların en şereflisi olan insanların hayatını kurtarıyor. Hükümetimiz, devletimiz bilindiği gibi sağlık alanında önemli yatırımlar yaptı. Gerek fiziki anlamda gerek teknolojik donanım anlamında ve gerekse de sağlık çalışanlarını halkımızın hizmetine sunma anlamında önemli katkılar sundu. Sağlık konusunda Avrupa standartlarının üzerindeyiz. Adıyaman’ımızda 50’nin üzerinde ambulansımız var. Hastanelerimizin tam donanımlı olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra birçok ilimizde helikopter ambulans mevcut. İnşallah daha güzel yerlere geleceğiz. Son olarak gençlerimize bir şeyler söylemek istiyorum. Her hastaya anneniz, babanız veya bir yakınınız gibi davranırsanız tedavinin yarısını tamamlamış olursunuz. Ben hepinizi Allah’a emanet ediyor, başarılar diliyorum.” dedi.

 

Konuşmaların ardından Tıp Fakültesi mezun öğrencilerine, Adıyaman Eğitim Araştırma hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hakan Bucak tarafından Hekimlik Andı içirildi.

 

-“DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE DİPLOMA VE HEDİYE VERİLDİ”

 

Tören, dereceye giren öğrencilere il protokolü tarafından diploma ve hediyelerin verilmesiyle devam etti.

 

Fakülte birincisi İbrahim Asım Bozkurt’a, Adıyaman Valisi Aykut Pekmez ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut tarafından, fakülte ikincisi Ensar Gazi Göçer’e CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere tarafından ve fakülte üçüncüsü Ayşe Ruken Kurt’a Adıyaman Belediye Başkan Vekili Şerif Ayaz tarafından diplomaları ve hediyeleri verildi.

Mezun öğrencilere de il protokolü ve Tıp Fakültesi hocaları tarafından diplomalarının verilmesinin ardından, hep birlikte keplerini havaya atan öğrenciler mezuniyet sevincini arkadaşları, hocaları ve aileleriyle paylaştılar. 

 

Tören, il protokolü ve davetliler için hazırlanan kokteyl ve pasta kesimi ile son buldu.

Yorum Yaz