Üretici, Halci, Pazarcı, Esnaf Dertli, Vatandaş Sitemli

Üretici, Halci, Pazarcı, Esnaf Dertli, Vatandaş Sitemli
Türkiye’de son günlerde sebze ve meyve fiyatındaki artış dikkat çekerken Üretici mazot, tohum gibi ürünlerdeki fiyat artışına sitem ediyor.

Halci nakliye, tarlada üretiminin yetersiz olması gibi konularda sitem ediyor. Pazarcı ürün yetersizliği ve haldeki fiyatlara değinirken, vatandaş ise sebze ve meyve fiyatlarındaki artıştan dolayı ürün alamamaktan dolayı dert yandı.


Hal esnafı, Tarım Bakanlığının tarımsal ürünler konusunda üretime ilişkin çalışmalar yapması gerektiğini ve yapılan fiyat artışına ilişkin açıklamaların sadece esnafa yönelik yapılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.


Tabanda fiyat artışına bakılması gerektiğini ve sadece esnafın bu konuda suçlanmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Adıyaman’da Yaş Sebze ve Meyve Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Baki Kutlu, “Sebze fiyatlarının yüksek olmasının sebebi mazot fiyatı, işçi ücretlerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bu sene havalar sıcak gitti. Tarlada domates 4 TL, bugün kuzey ırakta 7 TL satılıyor. Bazen ulusal televizyonlar da çıkıyor 7 TL satılıyor. Domates 3,5, 4 TL tarla da satılıyor. Bugün böyle bir durum olsaydı bir çok Türkiye’nin büyük firma sahipleri bu sebze işini yapmaz mıydı. Bizim gibi garibanlara bu işi bırakır mıydı. Sebze işinde demek iyi para olmadığı için yapmıyorlar. Bu işi yapanlar hep batıyor. Amaç zaten küçük esnaf bitirmek garibanı bitirmek. Pazarcı bitirmek, el arabacıyı bitirmek. Şuan da Adıyaman’da 105 ulusal market var. Eskiden bin 500 market vardı. Şuan 400’e düşmüş. Bizim yerel marketlerimiz batıyor.  Sebzecilik demek hamallık demektir. Hal, Pazar işi ile uğraşan esnaf, evinin yüzünü zor görüyor. Vatandaşlarımızı halımıza bekleriz. Gelip burada ki fiyatlara baksınlar. Biz daha bu getirdiğimiz sebze meyve fiyatını uygun verebilmek için mersin gibi illere giden kamyoncular ile görüşüp sebze meyve getirtiyoruz. Niye esnafa vatandaşa sebze ve meyve ucuz vermek için. Bir mazot 6-7 TL olmuş. Hal da 5 dükkanımız boş gelip vatandaşımız gelip tutsunlar bu işi yapsınlar bakalım kendileri ucuz satış yapabilecekler mi” dedi.


İstihdama da önemli katkı da bulunduklarını vurgulayan Baki, “Biz aynı zaman da istihdama katkı sağlıyoruz. Ama işlerimiz durduğu zaman birçok kişi işsiz kalacak. Aslında Adıyaman coğrafik olarak çok güzel bir yer de ama bugün bir Nushemburg 300 bin nüfusu var ama tüm Avrupa’ya hükmediyor. Biz Adıyaman olarak Tarihi ve turisttik yerlerin yanı sıra inanç turizm acısından önemli bir yere sahibiz. Biz eğer tekrar ırgat memleketi olursak yazık bize. Yetkililerden beklentimiz kendi insanımıza bugün Adıyaman halkı olarak devletimize, bayrağımıza bağlı bir halkız” diye konuştu.


Esnaf Mikail sönmez ise, “Şimdi çarşıdaki fiyat ile tarladaki fiyat bir olmaz. Nakliyesi, sigortası gibi gideri vardır. Bu sene sıcak oldu. Başta Tokat’ta sıcaktan domates yandı. Elazığ’ da yandı. Elbistan’ da domates yandı. Domates olmayınca da fiyatlar yükseldi. Domates iç piyasaya yetmedi. Kimse niye yükseldiğini doğru araştırmıyor. Bir işçi maliyeti günlük 90 TL’dir. Bunun dövizle asla bir alakası yok. Geçen sene hava bahar gibiydi. Kış yaşanmadı. Yağmur yağmadı. Sıcaktan sebzeler yandı” açıklaması yaptı.

Haber Merkezi

Yorum Yaz