Uzm. Dr. Çelik'ten yüksek sıcaklık uyarısı

Uzm. Dr. Çelik'ten yüksek sıcaklık uyarısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Çelik,"Aşırı sıcaklıklarda Adıyaman ilimizde ve Güneydoğu'da yaşlı hastalarda beyin kanamasına gidecek kadar veya su kaybının vücutta oluşturabileceği ani tansiyon düşmeleri şeklinde bulgularla karşı karşıya gelebiliyoruz."dedi.

 

Uzm. Dr Çelik, Perre Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada,özellikle Güneydoğu'da  temmuz ve ağustos döneminde, 39 dereceleri geçen sıcaklıkların yaşandığını söyledi.

 

"Su kaybı, beyin kanaması ve ani tansiyon düşmelerine neden olur"

 

Özellikle yaşlı ve çocuk hastalarının, mümkün olduğu kadar öğlen saatlerinde dışarı çıkmamalarını tavsiye eden Uzm. Dr. Çelik, şunları kaydetti:

 

"Güneş ışınlarının direk vurduğu zamanlardan, aşırı terleme oluşturacak sıcaklardan uzak durmalılar. Dediğimiz gibi bu yaşlılar ve ek hastalığı olanlar yani küçük çocuk hastalar için mümkün olduğu kadar, akşama doğru veya sabah erken saatlerde eğer yürüyüş yapacaklarsa veya bir spor yapacaklarsa mümkün olduğu kadar akşam saatlerinde yapmalarını önermekteyiz. Çünkü, aşırı sıcaklıklarda Adıyaman ilimizde ve Güneydoğu'da yaşlı hastalarda beyin kanamasına gidecek kadar veya su kaybının vücutta oluştura bileceği ani tansiyon düşmeleri şeklinde bulgularla karşı karşıya gelebiliyoruz.

 

Yine özellikle kendi branşımda yaşlı KOAH’lı hastalar veya astımlı hastalarımıza, özellikle yaz döneminde aşırı sıcaklarda yani öğlen saatlerinde mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamalarını ve özelliklede tozdan, dumandan ve sigaradan uzak durmalarını öneriyoruz."

 

"Klima filtreleri temiz tutulmalı"

 

Uzm. Dr. Çelik, ayrıca klima temizliğini de özellikle şu korona döneminde klima filtrelerini mümkün olduğu kadar temizlemeleri gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

 

"En azından klimacı arkadaşları çağırıp, filtrelerini temizlemelerini önermekteyiz. Tatbiki de dediğim gibi, korona döneminde hijyene, bu sıcaklıkta da olsa hijyene uymak, serinlemek için de olsa bir el yıkama, yüz yıkama bu şekilde kendimizi korumaya yönelmeliyiz. Güneydoğu'da ve bizim ilimizde Adıyaman’da yaz döneminde, sıcaklıkların arttığı şu dönemde toz mevsimi yani sıcaklığın getirdiği tozlara dikkat etmeliyiz ve astım ile KOAH'lı hastalarımızın dikkat etmesi gerekiyor.

 

Birde Afrika’dan ve Suudi Arabistan tarafından çöl fırtınaları da geliyor biliyorsunuz, onlarında oluşturduğu solunum problemleri ve astımı olan yaşlı ve genç hastalarda, mümkün olduğu kadar kendilerini korumaya çalışmaları ve dediğim gibi bu korona döneminde de özellikle böyle toplu alanlardan, klimalı alanlardan mümkün olduğu kadar uzak durmaları gerekiyor."

Yorum Yaz