Üzüm pekmezinin sofralara yolculuğu

Üzüm pekmezinin sofralara yolculuğu

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde, bağ bozumunun sona ermesiyle birlikte evlerde üzüm pekmezi yapımı başladı.

 

İlçe genelinde 32 bin dekar alanda yetiştirilen üzümün büyük bir bölümü yöre halkı tarafından 'Peygamber Üzümü' ve 'Kilis Karası' siyah üzüm olarak kurutmalık üzüm haline getirilirken, 'Azezi Üzümü' çeşitinden pestil, 'Kabarcık' denilen üzüm çeşitinden ise pekmez üretimine başlandı.

 

İlçede evlerde üretilen 20 ton üzüm pekmezi yöre halkı tarafından tüketiliyor.

 

Üzümün 130 derece sıcaklıktaki sofralara yolculuğu

 

İlçeye bağlı Belören Beldesinde üzüm hasadının ardından traktörlerle evlere getirilen torbalara konularak içine bir miktar pekmez toprağı atılan üzümler daha sonra traktörlere monta edilen üzüm sıkma makinasında preslenerek şırası çıkartılıyor.  Çıkartılan şıra dev kazanlara konularak 130 derecede sıcaklıkta kaynatılarak pekmez elde edilerek sofralarda yerini alıyor.

 

Belören beldesinde bağcılık yapan ve pekmez üreten Yakup Özdemir, pekmez üretiminin oldukça zahmetli ve yorucu bir iş olduğunu ifade etti.

 

Özdemir, Belören beldesinde bağcılık yaptığını belirterek,  Bağ bozumunun bitmesiyle birlikte bağlardan keserek traktörlerle evlerimize getirdiğimiz pekmezlik üzümleri çuvallara dolduruyoruz. Daha önceleri üzümleri teknelerde ayaklarımızla tepeleyerek şırasını çıkarıyorduk. Şimdi traktörlere monta ettiğimiz üzüm sıkma makinasına torbalarla koyuyoruz. Torbaya bir miktar pekmez toprağı koyuyoruz. Daha sonra makinada presleyerek şırasını çıkarıyoruz. Elde edilen şırayı kazanlara koyarak ateşte kaynatırız. Daha sonra kaynayan şırayı ayrı kaplara alarak durulması için bekletiriz. Durulduktan sonra tekrar kazanlara koyup kaynatırız. Kaynadıktan sonra tepsilere, leğenlere alarak güneşte bekletiriz. Güneşte olgunlaşarak bal kıvamına geldikten sonra yenmeye hazır hale gelir." dedi.

Yorum Yaz